ponedjeljak, 1. veljače 2016.

NEVEN - MAST

   
NEVENOVA MAST

Nevenova mast izrađena na bazi svinjske masti u sjevernim krajevima Hrvatske ima dugu tradiciju i primjenu.
Nevenova mast koristi se uglavnom za tretiranje alergijskih osipa, opekotina od sunca, manjih opekotina raznih uzroka, oštećenja kože izazvanih hladnim i suhim vremenom - suha i oštećena koža na rukama i licu, te kod upaljenih i proširenih vena.
Neven se može macerirati i u drugim medijima, uglavnom biljnim uljima i kao takavom se kasnije dodaje pčelinji vosak, takav pripravak koristi za iste probleme kao i nevenova mast iako mast na bazi svinjske masti po mojem iskustvu u praksi ima jače i brže djelovanje, ali za osobe koje ne žele koristiti proizvode životinjskog porijekla izbor je naravno neven maceriran u biljnom ulju.
Moj rcp za izradu nevenove masti:
 1 kg svinjske masti - bez ikakvih dodataka (soli, mlijeka)
 200 g nevena - koristim suhi cvijet (čaj)
 emajlirana posuda od 1.5 l
Otopiti mast u posudi i zagrijati na temperaturu za pečenje mesa, dodati pola nevedene količine nevena, maknuti posudu sa izvora topline i ostaviti da se macerira 24 sata, nemojte odmah poklopiti kako se ne bi stvorila voda na poklopcu koja može kapati u mast.
Nakon 24 sata ponovno zagrijati mast da bude tekuća, ja to radim sada u vodenoj kupelji, procijediti biljni materijal - koristim cjedilo za izradu čvaraka, te ponovno u mast dodajem preostalu količinu nevena i ostavim još 24 sata. Dobro procijediti mast od biljnog materijala i spremiti u posudice.
Takvu nevenovu mast držim u hladnjaku ili na suhom i hladnom mjestu kako mast ne bi bila pretekuća.
Rok trajanja takvog pripravka je oko godinu dana, jedino što se može dogoditi je da se mast "užegne. takvu mast ne koristiti.
                                                 

Nema komentara:

Objavi komentar